Viitasaaren Wilma
Etusivu
WilmaINFO
Ajankohtaista
Tapahtumat
Wilmaseura
Perinteet
Kulttuuri
Historia
Sivukartta
Yhteystiedot
e-Kortit
Kuvapankki
Palaute
Linkit

Perinteet

ITE-taide on nykykansantaidetta.

Se sai Suomessa alkunsa Maaseudun Sivistysliiton ja Kansantaiteenkeskuksen hankkeissa, joissa tutkittiin ja esiteltiin visuaalisen nykykansantaiteen muotoja. Nimitys tulee sanoista itse tehty elämä. ITE-taiteen tunnuspiirteitä ovat itseoppineisuus ja kekseliäisyys.

Kesällä 2005 ITE-taiteen näyttely on ollut esillä nykytaiteen museo Kiasmassa ja Helsingissä laajemminkin. Taidelajin tuntijana on esiintynyt kuvataiteilija Erkki Pirtola. Näin määrittää Wikipedia sanan ITE-taide.

Kävin tutustumassa viitasaarelaiseen ITE- taiteilijaan Aune Kinnuseen Kutemaisen Jokirannassa.

Kun tullaan Kutemaisen asema-alueen ohi hallitsee maisemaa pellon takaa näkyvän rakennuksen seinään tehty reliefi, joka kuvaa tukkirekeä vetävää hevosta ja miestä. Molemmat näyttävät uupuneilta raskaan työtaakan alla. Ulkorakennuksien seiniä täyttävät reliefit, joiden hahmot kuvaavat sitä aikaa, jolloin Aune nuorena tyttönä koki niin riihenpuinnit, kuin vedenkannot korennolla.15-lapsisen perheen kymmenentenä syntynyt Aune muistelee lapsuuttaan lämmöllä. Vaikka asuminen oli ahdasta , oli sopu hyvä ja isän tahtoa noudatettiin vastaansanomatta. Samassa taloudessa asuivat myös isovanhemmat ja mummo opetti Aunelle monia tärkeitä taitoja. Jokirantaan muuttaessaan Aunen taiteellisuus puhkesi kukkaan. Pihapiirissä kohtaa koko ajan jotakin yllätyksellistä . Ulkoverannan komeat kaaret ovat halki sahatut kärrynpyörät ja koristeelliset kiehkurat hylätyn peltotyökalun osia. Viimeisin läytö on kuusenkäpyjen käyttö erilaisissa koristeissa.

Julkisesti Aunen täitä on ollut esillä Kaustisilla, jossa Aune oli myös opettamassa tekniikkaa, missä käytetään sammalta eläinten pinnaksi. Sillä tavalla tehty hevonen tervehtii pihatielle kääntyvää. Lehmä on tällä hetkellä Pariisin ITE-taiteilijoitten näyttelyssä.

Marja-Liisa Kumpunen

Kuvat:
.:ITE-taide 1. :.
.:ITE-taide 2. :.
.:ITE-taide 3 :.
.:ITE-taide 4 :.
.:ITE-taide 5. :.
.:ITE-taide 6. :.
.:ITE-taide 7. :.
.:ITE-taide 8. :.
.:ITE-taide 9. :.

Tulosta sivu

Takaisin Ylös

Aune Kinnunen

Käsitytöt
Perinneruoka


© Lions Klubi Viitasaari/Porthan Viitasaaren Wilmaseura 2004 - 2006 Copyright Design by iT-Mentori